Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Man of Steel {Άνθρωπος από Ατσάλι}

                                                                  ΠΕΡΙΛΗΨΗ:
Ο πλανήτης Κρύπτον καταστρέφεται εξαιτίας της υπερβολικής εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων του. Ο διαβολικός στρατηγός Ζοντ ετοιμάζεται να κάνει πραξικόπημα. Λίγο πριν την αναπόφευκτη καταστροφή, ο Τζορ-Ελ εξασφαλίζει την επιβίωση του νεογέννητου γιου του στέλνοντάς τον στη γη. Τον νεοαφιχθέντα Καλ-Ελ, υϊοθετούν εκεί δύο τεξανοί, άτεκνοι αγρότες, δίνοντάς του το όνομα Κλαρκ Κεντ και τον μεγαλώνουν με αγάπη, σαν να ήταν πραγματικό τους παιδί. Ο νεαρός πλέον Κλαρκ, ανακαλύπτει ότι είναι διαφορετικός από τους άλλους, πασχίζει να διαχειριστεί τις δυνάμεις του και ταυτόχρονα να κρατήσει μυστική την ταυτότητα του από τους γήινους. Ενηλικιώνεται και ψαχνει να βρει τις ρίζες του, να ανακαλύψει το πεπρωμένο του. Όταν πια έχει μάθει ποιος είναι, η απειλή του στρατηγού Ζοντ επανεμφανίζεται, με σκοπό να δημιουργήσει τον Κρύπτον ξανά, αφανίζοντας τη ζωή στη γη και ο Σούπερμαν πρέπει να γίνει ο σωτήρας του πλανήτη.

                                                          ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 3,5/5
Ο Σνάιντερ, χωρίς ιδιαίτερες κινηματογραφικές επιτυχίες στο ιστορικό του, επιχειρεί να φτιάξει έναν Σούπερμαν από την αρχή, δημιουργώντας ένα σύμβολο ελπίδας. Έχοντας ως συν-σεναριογράφο και παραγωγό τον Κρίστοφερ Νόλαν, ήδη  πριν το ξεκίνημα των γυρισμάτων,  θέτει τον πήχη ψηλά. Πράγματι, το "Man of Steel" διαθέτει τα σκοτεινά στοιχεία του "Τhe Dark Knight", κυρίως τον αγέλαστο, προβληματισμένο, σκοτεινό κεντρικό ήρωα. Η εξωγήινη καταγωγή του Σούπερμαν ωστόσο, γίνεται το μαχαίρι που κόβει κάθε σύγκριση με οποιονδήποτε άλλον υπέρ-ήρωα. Ο νέος Κλαρκ Κεντ, ενσαρκώνει τον σωτήρα της ανθρωπότητας, τον πρεσβευτή της ανιδιοτέλειας και της καλοσύνης, το σύμβολο της ελπίδας. Εξαιρετικές και αναπάντεχες ερμηνείες σχεδόν από όλους τους πρωταγωνιστές, ιδιαίτερα ξεχωριστή αυτή του Russel Crowe, ως βιολογικό πατέρα του Σούπερμαν, και της Amy Adams, ως Λόις Λέιν. Οι σκηνές μάχης μπορεί να κουράσουν σε κάποια σημεία, αλλά τελικά ο θεατής δεν απογοητεύεται από το θέαμα που προσφέρει η ταινία. 

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Zack Snyder
ΣΕΝΑΡΙΟ: David S.Goyer, Christopher Nolan
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Henry Cavill, Amy Adams, Michael Shannon, Diane Lane, Russel Crowe, Kevin Costner
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 143 λεπτά

                                                                                                        

1 σχόλιο:

  1. Διαβάζοντας την κριτική ακριβώς το ίδιο πιστεύω και θεωρώ πως είναι από τις καλύτερες εκδοχές του Σούπερμαν κυρίως λόγω του τροπου προσέγγισης της ιστορίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή