Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

Game of Thrones, Season 1-3

                                                           ΠΕΡΙΛΗΨΗ:
Μία σειρά γεγονότων μέσα στον βαρύ χειμώνα έρχεται να ανατρέψει την πολιτική κατάσταση στο Γουέστερος, οδηγώντας εφτά οίκους ευγενικής καταγωγής να διεκδικούν τον θρόνο, σε έναν πόλεμο από τον οποίο κανείς δεν βγαίνει αλάβωτος. 
Στον πρώτο κύκλο της σειράς ο Ένταρτ Σταρκ (από τον οίκο των Σταρκ), γίνεται το "χέρι του βασιλιά". Οι αντιδράσεις για αυτή του την ενέργεια δεν αργήσουν να έρθουν, και έτσι ολόκληρη η ήπειρος διχάζεται. Ταυτόχρονα οι απόγονοι του οίκου Ταργκάρυεν (της κυρίαρχης βασιλικής οικογένειας μέχρι πριν την εποχή που παρακολουθούμε), πραγματοποιούν κινήσεις για να ανακτήσουν το θρόνο, ενώ στο Τείχος του Βορρά, εμφανίζονται νέες απειλές. 
Στον δεύτερο κύκλο η κατάσταση ξεκαθαρίζει αφού πλέον έχουμε πέντε υποψήφιους βασιλιάδες: Ο Ρομπ Σαρκ, γιος του 'Ενταρτ, η Νταινέρυς Ταργκάρυεν, οι Στάννις και Ρένλυ Μπαράθηον, αδέρφια του προηγούμενου βασιλιά, και ο νεαρός βασιλιάς Τζόφρυ. Ο θάνατος σκορπίζεται παντού, ενώ η μαγεία κάνει την απειλητική εμφάνιση της. 
Στον τρίτο κύκλο ο πόλεμος συνεχίζεται. Η πριγκίπισσα Νταινέρυς κατακτά την ανατολή, η Χώρα του Βασιλιά βιώνει τις τραγικές συνέπειες της βασιλείας του Τζόφρυ και ο Βορράς σχεδόν καταστρέφεται.

                                                    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ:3/5
Το "Game of Thrones" έχει σπάσει ρεκόρ τηλεθέασης από τις προβολές των πρώτων επεισοδίων, ένα ρεκόρ που κρατά μέχρι σήμερα. Πρόκειται για μεταφορά της σειράς βιβλιών "Το τραγούδι της Φωτιάς και του Πάγου", του George R.R. Martin. Το κόστος παραγωγής μόνο της πρώτης σεζόν ανέρχεται περίπου στα 50 εκατομμύρια δολάρια, οπότε εκ των πραγμάτων περιμένουμε μία σειρά με εκπληκτικά εφέ. Και δεν απογοητευόμαστε. Τα ειδικά εφέ σε αφήνουν πραγματικά με το στόμα ανοιχτό ειδικά στις σκηνές μάχης, που είναι από τα βασικά στοιχεία της σειράς. Η σειρά παρουσιάζει ένα τεράστιο αριθμό χαρακτήρων, τους οποίους για να τους θυμάσαι πρέπει να κρατάς σημειώσεις στην κυριολεξία. Λίγοι ωστόσο από τους χαρακτήρες ξεδιπλώνονται στα μάτια του θεατή, και γενικότερα δεν είναι σαφές ποιος χαρακτήρας είναι σημαντικός και ποιος όχι. Το βασικό μειονέκτημα της σειράς είναι η αργή πλοκή. Υπάρχουν επεισόδια στα οποία δεν συμβαίνει κυριολεκτικά τίποτα, και σε κάνουν να απορρείς γιατί χαράμισες 50 λεπτά από τη ζωή σου για να τα δεις. Κάποια από αυτά τα επεισόδια καταλήγουν να έχουν σημασία στην συνολική πλοκή της σειράς, κάποια όχι. Τα ενδιαφέροντα στοιχεία της σειράς είναι οι δολοπλοκίες, οι προδοσίες και οι συμμαχίες που σχηματίζονται σε προσωπικό και σε πολιτικό επίπεδο ανάμεσα στους χαρακτήρες με σκοπό την εξουσία, τα χρήματα ακόμη και την αγάπη. H σειρά είναι γενικά προσεγμένη και ενδιαφέρουσα ως προς τη σκηνοθεσία και την εκτέλεση.

Ο πρώτος κύκλος είναι γενικά ένα αρκετά καλό ξεκίνημα για το "Game of Thrones", μία δυναμική αρχή που σε κάνει να αδυμονείς για μία ακόμη πιο δυναμική συνέχεια. Δεν είναι τέλεια, αλλά δεν είναι και βαρετή, και εν πάση περιπτώσει σε τραβάει για να δεις και την επόμενη σεζόν.
Η δεύτερη σεζόν πάλι, όχι και τόσο. Τα πρώτα έξι επεισόδια είναι αρκετά βαρετά, δεν περιλαμβάνουν καμία μάχη, και είναι γεμάτα με ανούσιους διαλόγους. Τα υπόλοιπα επεισόδια του κύκλου σε αποζημιώνουν κάπως για το μαρτύριο που τράβηξες βλέποντας τα πρώτα επεισόδια (!), αλλά και πάλι δεν είναι αρκετά. Δεν δίνεται αρκετή βάση στους χαρακτήρες που αξίζουν και αυτό αποδεικνύεται αρκετά ενοχλητικό.
Η τρίτη σεζόν είναι αυτή με τα περισσότερα σκαμπανεβάσματα. Στο ένα επεισόδιο τρελαίνεσαι και δεν καταλαβαίνεις πως περνά η ώρα, στο άλλο απογοητεύεσαι και ούτω καθεξής. Πολλοί καινούριοι χαρακτήρες άνευ σημασίας παρελάυνουν στην οθόνη σου, ενώ αναζητάς τη δράση της πρώτης σεζόν. Παρόλα αυτά, τα "καλά" επεισόδια (περισσότερο αυτά με την Νταινέρυς) σε αποζημιώνουν για τα "κακά". 
Τελικά οι 3 πρώτες σεζόν σου αφήνουν ανάμεικτα συναισθήματα. Ελπίζεις για το καλύτερο και φοβάσαι για το χειρότερο. Ένα είναι το σίγουρο: καλώς ή κακώς θα συνεχίσεις να τη βλέπεις (ακόμη και μόνο από περιέργεια  ή μόνο για τον Τύριον Λάννιστερ).

ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ: David Benioff, D.B. Weiss
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Lena Haedey, Maisie Williams, Peter Dinklage, Emilia Clarke, Kit Haringto, Sophie Turner, Nikolaj Coster-Waldau, Jack Gleeson, Michelle Fairley, Isaac Hempsten Wright, Richard Madden
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 60 λεπτά ανά επεισόδιο
                                                        

3 σχόλια:

  1. Αργή πλοκή, ναι. Αλλά όταν έχεις να κάνεις με μια σειρά που διαδραματίζεται σε έναν ολόκληρο(φανταστικό) κόσμο πως μπορείς να ''τρέξεις'' την πλοκή που εξελλίσεται σε τόσα διαφορετικά μέρη με τόσους πολλούς χαρακτήρες;!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπορεί και μην μπορείς, αλλά σε κάθε περίπτωση η τόοσο αργή πλοκή γίνεται πολύ κουραστική για τον θεατή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γενικά τις βαριέμαι τις σειρές, δεν είναι μόνο ότι κολλάς και κρατάνε για να δεις τι γίνεται, επειδή αν την ξεκινήσεις έχεις μια περιέργεια τι θα γίνει παρακάτω. Το κακό είναι ότι τις παρατραβάνε για εμπορικούς λόγους, όπως το Game of thrones ήδη έχουν κλείσει για 6 σεζόν και ποιος ξέρει πόσες ακόμη. Την πρώτη σεζόν πάντως την είδα και μου φάνηκε πολύ καλή και διαφορετική σειρά. Έπειτα την συνέχισα μέχρι το 4ο επεισόδιο της δεύτερης σεζόν. Χάλασε πολύ και την σταμάτησα. Δεν ξέρω πάντως για ποιο λόγο έχουν παθιαστεί τόσο πολύ με αυτή την σειρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή