Τρίτη 21 Απριλίου 2015

GUMMO

Περίληψη:
Xenia, Ohio. Πριν μερικά χρόνια, η συγκεκριμένη πόλη χτυπήθηκε από έναν μεγάλο ανεμοστρόβιλο, ο οποίος προκάλεσε αρκετές υλικές καταστροφές και σκότωσε πολλούς ανθρώπους. Σήμερα πλέον είναι μια πόλη φτωχή, που δεν κατάφερε να ξεπεράσει ουσιαστικά τα προβλήματα που προκάλεσε αυτή η φυσική καταστροφή και, στην οποία, μένουν κάτοικοι που προσπαθούν να βρουν διάφορους τρόπους και δραστηριότητες ώστε να γεμίσουν τις βαρετές ζωές τους.
Συγκεκριμένα, παρακολουθούμε δύο πολύ καλούς φίλους, τον Solomon και τον Tummler, να τριγυρνούν στους δρόμους με τα ποδήλατά τους, σκοτώνοντας γάτες. Επίσης, τρεις αδερφές, η Dot, η Elen, και η Darby, ψάχνουν την μαύρη γατούλα τους, την Foot-Foot, που σκότωσαν ο Solomon και ο Tummler. Στους δρόμους, ακόμη, περιφέρεται ένα ημίγυμνο αγοράκι που φορά στο κεφάλι του ροζ κουνελο-αυτιά...

Άποψη:
Πρόκειται για το κινηματογραφικό ντεμπούτο του σκηνοθέτη Harmony Korine. Η ταινία μοιάζει με ντοκυμαντέρ, στο οποίο ο Korine έχει βάλει μια σειρά από περίεργες σκηνές και εικόνες που μπορούν να προκαλέσουν το θεατή. Παρακολουθούμε στιγμιότυπα από τη ζωή των ανθρώπων που ζουν σε μια φτωχή πόλη, η οποία υπέστη μια καταστροφή στο παρελθόν. Οι άνθρωποι αυτοί νοιώθουν ευτυχισμένοι με το τρόπο που ζουν. Ξεχωρίζει η ερμηνεία του Jacob Reynolds ως Solomon και η παρουσία του Jacob Sewell ως Bunny Boy. Το "Gummo" είναι ένα φιλμ ιδιαίτερο και πρωτότυπο, που ο καθένας και η καθεμία μπορεί να το ερμηνεύσει με το δικό του τρόπο. Οι σκηνές με τις δολοφονίες των γάτων είναι σίγουρα αποκρουστικές. Το soundtrack, τέλος, είναι εξαιρετικό.
Βαθμολογία: 4/5

Πληροφορίες:
Σκηνοθεσία: Harmony Korine
Σενάριο: Harmony Korine
Cast: Jacob Reynolds, Nick Sutton, Jacob Sewell, Chloe Sevigny, Carisa Glucksman, Linda Manz, Darby Dougherty, Harmony Korine...
Διάρκεια: 89 λεπτά


Trailer:

3 σχόλια:

  1. Οταν το ειδα με επιασε μιαν αηδια και δεν ηθελα για μερες να φαω τιποτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Την έχω δει 3 φορές, αλλά δεν έχω καταλάβει το νόημά της, δεν έχω καταλάβει τι ακριβώς θέλει να πετύχει ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος της ταινίας. Μου φαίνεται ότι το μόνο που ήθελε ήταν να προβοκάρει και τίποτα άλλο. Πρόκληση απλά για την πρόκληση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θεωρώ ότι ο κινηματογράφος είναι τέχνη, και η τέχνη οφείλει, αν όχι να σου μεταφέρει μηνύματα θετικά για την ζωή, να σε ψυχαγωγήσει τουλάχιστον. Τούτη η ταινία δεν καταφέρνει τίποτα από τα δύο. Αλλά σου μεταφέρει άσχημα συναισθήματα, πολύ αρνητικά, απαισιόδοξα μηνύματα για την ζωή, για τον άνθρωπο.
    Καταρχήν δεν υπάρχει σενάριο και αυτά τα οποία βλέπουμε δεν συνδέονται μεταξύ τους. Περιττό να πω ότι προς το τέλος κουφάθηκα, καθώς φαίνεται ότι ο σεναριογράφος έγραψε τελείως πρόχειρα το σενάριο. Λες στην περίληψη ότι οι 3 κοπέλες ψάχνουν την γάτα τους, ενώ βλέπουμε τα παιδιά να την σκοτώνουν πολύ πιο μετά, στο τέλος... Προχειρότητα και βιασύνη!!
    Επίσης, οι βασανισμοί των ζώων είναι απαράδεκτοι και δεν έχουν και κανένα νόημα να τους βλέπουμε με τόση λεπτομέρεια.
    Δεν ξέρω πραγματικά γιατί τόσο καλή βαθμολογία σε αυτή την "ταινία" , εγω 0/5 της βαζω αηδιαστικη, αποκρουστικη, απαραδεκτη, ανουσια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή